Radiatorer - innstilling og vedlikehold

Borettslagets fyringsanlegg er koblet til Hafslunds fjernvarmesystem og blir styrt av vår vaktmester.

Innstilling av termostatet på radiatorene
Har du flere radiatorer i samme rom må termostaten på alle radiatorene være innstilt på samme nivå for å oppnå jevn temperatur og maksimal utnyttelse av fyringsanlegget i leiligheten.

Alle radiatorer er termostatstyrt og mellom hvert siffer på termostaten er det ca 4 graders forskjell.

Innstilling - Temperatur i grader C

* - 6

1 - 12

2 - 16

3 - 20

4 - 24

5 - 28

 

Blir ikke radiatoren din varm?
Det aller første du må gjøre er å kontrollere at det er luft rundt radiatoren og termostaten slik at termostaten fungerer slik den skal. Radiatoren skal IKKE være tildekket av gardiner og møbler, er dette tilfelle hos deg har du høyst sannsynlig allerede funnet ut hva som gjør at du får liten varmeeffekt fra radiatorene i leiligheten din.

Start med å dra fram møblene og fjerne gardinene som henger foran radiatorene slik at luften kan sirkulere fritt rundt termostaten.

Når det er fri luftpassasje rundt radiator og termostat skrur du ALLE radiatorene på fullt (viktig for å få ordentlig sirkulasjon på varmt vannet i rørene) og lar de stå på fullt til radiatorene er blitt varme – varmest øverst og litt mindre varm nederst. Det kan ta tid (opptil flere timer) før radiatorene blir varme.

Skru radiatorene ned til ønsket innetemperatur, f.eks mellom 3 – 4 som burde være passe innetemperatur (22 grader). Termostaten slår seg da inn og regulerer varmen som radiatoren avgir i forhold til romtemperaturen.

En radiator vil aldri bli mer en "lunken" og du kan uten problemer holde hånden på utsiden av radiatoren uten å brenne deg. Når radiatoren fungerer riktig, er den varmest øverst. Blir ikke radiatorene dine varme etter å ha stått på i flere timer, er det høyst sannsynlig noe feil med termostat eller vanntilførsel ta kontakt med rørlegger!

Husk, du må aldri skru av radiatorene hvis du skal reise bort i vinterhalvåret! Gjør du det kan du være så uheldig at hele radiatorsystemet fryser i stykker!

Benytt innstillingen merket * på termostatet hvis du ønsker å skru ned varmen mens du er bortreist - OG VINDUENE ER SELVFØLGELIG LUKKET!