18 aug 2017

Slik unngår du å få med veggedyr hjem fra ferie

Pakking av koffert før du reiser:

Bruk koffert av hardplast plast eller metall, de har en glattere overflate, samt har gjerne færre sømmer og skjøter enn en tøy koffert.

Velg – om mulig - klær som tåler vask ved minimum 60o og pakk klærne i egne tette poser som lukkes etter hver gang du tar ut klær. Når du kommer hjem tøm hele innholdet i posene rett i vaskemaskinen.
Når du har vasket alt på 60o, kan du være sikker på at du har tatt knekken på det som måtte være av veggedyr i klærne.

Klær som ikke tåler vask ved 60o pakkes for seg i egne poser – når du kommer hjem legges posene i fryseboks i minimum 3 dager.

 

Velg overnattingssted med omhu

Kontakt overnattingsstedet du ønsker å bo på og spør hvordan de forholder seg til veggedyr. Avfeier overnattingsstedet spørsmålet og sier at de ikke kjenner til at dette er et problem, velg et annet hotell. Svarer de åpne og ærlige at dette kan være et problem, kan du være sikker på at dersom det forekommer der så tar de tak i det.

Eldre hoteller ikke mer sårbare for veggedyr enn nyere overnattingssteder, det er overnattingsstedets vilje til å håndtere problemet på en effektiv måte som er det viktigste.

 

Sett bagasjen på badet
Sett alltid bagasjen på badet når du ankommer hotellrommet, og la den stå der til du har sjekket rommet for veggedyr.

 

Ta en titt ved innsjekking på hotellet
Inspisere seng, madrass og sengerammen og se etter levende veggedyr og tegn til veggedyr i form av små mørke flekker fra ekskrementer. Bruk lommelykten på mobiltelefonen slik at du ser ordentlig.
Rådet er klinkende klart: Finner du veggedyr eller mistenker er spor etter disse, bør du ikke flytte inn på rommet. ta det opp med hotellet.

 

Oppbevaring av bagasjen - unngå klesskap og skuffer
Bagasjen bør oppbevares i lukket koffert, som bør være av hardplast, på bagasjestativet.
Ta kun ut det som du til enhver tid trenger.

Dersom du har med deg dress eller kjoler som må henge for ikke å bli krøllete, bruke en tett dresspose.

 

Ikke legg kofferten eller klær på senga!

 

Vær også forsiktig med å ta i bruk gamle kommoder og garderobeskap.

 

Sjekk bagasjen når du kommer hjem
Plassere kofferten på gulvet eller på et bord i et godt opplyst rom. Pakk rolig opp og sjekk klærne for eventuelle veggedyr. Vask umiddelbart klærne som tåler 60o  - klærne som ikke kan vaskes på 60o legges i fryseboksen i minimum 3 dager.

Ikke pakk ut på senga hjemme!

 

Vær nøye i bekjempelsen
Det vanskelig å bli kvitt veggedyrene, så har du vært uheldig og fått med deg ubudne gjester hjem fra utlandet søke profesjonell hjelp snarest. 
Veggedyrene kan overleve lenge uten mat, har mange gjemmesteder og de kan vandre mellom rom og leiligheter.

Folkehelseinstituttet anbefaler disse metodene i kampen mot veggedyr:

Støvsuging. Det fjerner mange dyr, men gir ingen fullgod bekjempelse. Husk å destruere støvsugerposen etter bruk for å hindre spredning av dyr fra denne.

Kuldebehandling. Dette utføres ved å putte klær og gjenstander i fryseren i minst tre døgn. Metoden vil drepe både egg og voksne veggedyr.

Varmebehandling. Dette foregår for eksempel i badstue, tørkeskap eller tørketrommel. Temperaturen må være over 50 ºC i et par timer. Vasking i vaskemaskin på minimum 60 ºC er et alternativ.

Kjemisk behandling. Dette er vanskelig fordi veggedyr har utviklet motstandsdyktighet.

Sprøytemidler. Dette skal bare benyttes i kombinasjon med andre metoder.

To typer pulver. Silikapulver og såkalt kiselgur kan brukes i veggedyrbekjempelse. Pulveret vil tørke ut veggedyrene.

Dersom du oppdager veggedyr allerede når bagasjen pakkes ut, kan tiltak som frysing, støvsuging, varme og tørkepulver være tilstrekkelig. Men du må jobbe nøyaktig og metodisk, ellers kan noen veggedyr bli igjen og formere seg på ny.

Det er svært viktig å følge med på soverommet og sengen. Se etter små blodflekker på lakenet og bittmerker på hud. Oppdager du aktivitet av veggedyr på soverommet, bør eksperthjelp tilkalles.

Hvis du har fått veggedyr sjekke med forsikringsselskapet om skadedyrsanering er inkludert i hus- eller innboforsikringen din. Saneringer kan bli kostbart, har ikke forsikringsselskapet ditt denne dekningen, må du selv ta kontakt med et profesjonelt skadedyrselskap og be om å få en befaring.